Gode råd til bryllupstalen

De fleste mennesker vil på et eller andet tidspunkt i livet opleve at skulle holde en bryllupstale – om det så er for et familiemedlem, en ven eller den udkårne. Der er ofte mange følelser og tanker involveret, når man skal sige nogle ord til et bryllup, men hvordan får man lige udtrykt sig ordentligt? Her får du fem gode råd til at skrive en succesfuld bryllupstale.

#1: Lav en fængende indledning

Når man holder en tale, er det vigtigt at få opmærksomhed fra publikum fra starten. Det er vigtigt, at du tænker over, at andre gæster også skal have noget ud af at lytte til din tale. En god ide kan derfor være, at du efter at have præsenteret dig selv starter med en lille anekdote, som de fleste i publikummet formentlig ikke kender til. Her er det dog vigtigt at medtænke relevans og interesse for publikum, og det er derfor ikke nok, at du blot mindes en oplevelse, som kun du og modtageren af talen vil forstå. Prøv at se om du kan komme på en sjov eller romantisk historie, som alle har lyst til at høre. 

#2: Fokuser på den røde tråd

Hovedingrediensen i en god tale er sammenhæng. Der er ikke noget værre end at lytte til en tale, der er kludret. Det er derfor en rigtig god ide, at du allerede i skrivefasen har fokus på den røde tråd, så talen kommer til at virke glidende og pointen er klar. Den røde tråd kan skabes på mange måder, men en mulighed kunne være at skabe en rammefortælling, så du starter og slutter talen med samme historie. Du kan også vælge at bygge din tale op om et gennemgående tema, symbol eller ordlyd, så talen bliver let af følge for publikum. 

#3: Husk humoren

Humor er ikke altafgørende for din tale og det skal selvfølgelig være passende. En sjov eller uformel tale vil dog som regel lette stemnignen, skabe en bedre kontakt og samtidig er det ofte den, folk vil huske. Humoristiske elementer kan for eksempel være en sjov historie, nogle friske kommentarer eller måske nogle sjove billeder af brudeparret. 

#4: Hold dig til en kort tale

Det kan godt være, at du har rigtig meget på hjerte, men det er vigtigt at være kritisk og få skåret de mindre vigtige historier eller budskaber fra, hvis publikum skal bibeholde interessen for din tale. Derudover kan talerækken til et bryllup ofte være rigtig lang, så det er altid en god idé at forsøge at holde din tale kort og fokuseret. 

#5: Brug tid på forberedelse

”Øvelse gør mester” lyder det klassiske ordsprog, og det er faktisk en rigtig god ide at sætte en masse tid af til forberedelse. Det kan være en god ide at lave et mundtligt manuskript af stikord, så det er lettere for dig at fremføre talen og gøre den mere personlig. Hvis du øver dig grundigt på det mundtlige udtryk i talen, undgår du med stor sandsynlighed, at sætningerne bliver for kringlede og skriftsproglige, og derved gør du din tale bedre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *