divorce-1021280_1280

Fem typiske årsager til skilsmisse

De fleste drømmer om at finde den eneste ene, og alligevel har antallet af singler aldrig være større end i dag. Det viser undersøgelser foretaget af Danmarks førende parterapeuter. De fremhæver fem typiske årsager til skilsmisse, skilsmisser der ifølge parterapeut Mette Turms sagtens kunne undgås med den rette hjælp. ”Der er alt for mange skilsmisser i Danmark. Mange af dem kunne afgjort undgås ved den rette hjælp – og ikke mindst hjælp i tide,” udtaler hun. Mette Turms har arbejdet intenst med det gængse knas i ægteskabet, og kommer her med gode råd til at undgå at stridspunkterne bliver til skilsmisse.

Det er svært ved at tale sammen – lær at lytte

Mange par bruger kommunikation til at holde afstand frem for at skabe kontakt og nærhed. Det gør de med sarkasme, tavshed og undvigelse, med tonefald, ansigtsmimik og øjnenes udtryk. Undgå det sarkastiske sprog, der fremhæver egne fortrin og nedgør den anden. Lad være med at intellektualisere, men forsøg i stedet for alvor at lytte og sætte jer ind i partnerens oplevelser.

Utroskab – find en forklaring sammen

Utroskab kan både finde sted fysisk og åndeligt, det behøver ikke være seksuelt, men kan også være en sjæleven, der får en nærmere position end partneren. Det opstår i begge tilfælde typisk, når den ene part i et forhold ikke føler sig hørt og forstået, eller hvis der mangler intimitet og sex. Der skabes med utroskaben et misforhold, der er svært at håndtere for den svigtede, men selvom det kun er den ene part, der har haft en affære, skal I bearbejde det sammen.

Sig alt det højt, som tynger jer. Hvis I begge har lyst til at genfinde troskaben, nærheden og sexlivet, kan forholdet blive intakt igen – men det kræver, at begge parter kan rumme en lang helingsproces.

Manglende samhørighed – genfind hinanden

Lever I to næsten separate liv, må I genfinde hinanden både fysisk og mentalt. Her kan det være nødvendigt at sortere noget fra, så der bliver plads til den anden. Find ud af hvad I har lyst til at lave sammen og lav aftaler, det behøver ikke være romantiske weekendture eller dyre restaurantbesøg, hvis i virkeligheden hellere vil gå en tur eller drikke en kop kaffe.

Udebleven sex – sæt ord på problemet

Fysisk intimitet er helt grundlæggende for samværet hos langt de fleste par. Biokemisk tilføres stoffet oxytocin, som bringer velvære og glæde, når vi oplever nærhed eksempelvis under sex. Hvis sexlivet strejker, må I finde ud af baggrunden for det. Hvis begge parter ønsker det, vil sexlivet vende tilbage igen. Det handler ofte om at overvinde en form for distance, og den ene part er som regel bedre end den anden til intimitet og nærhed. Har man fået for lidt kærlighed af sine forældre, vil man som voksen ofte opleve utryghed, mistillid og forkert tolkning af signaler. Man vil undvige intimitet med argumenter omhandlende arbejde, huspligter og familieforpligtelser. I dette tilfælde må den anden part være tålmodig, insisterende og kærlig.

Børn – afklar forventninger og hav tålmodighed

Det gælder store og små, de sammenbragte og dem vi ikke kan få. Børn er både en kilde til stor glæde og splid, især i de sammenbragte familier. Det evige dilemma mellem børnenes behov og behovet hos vores partner (og dennes børn) kan føles uløseligt, hvis ikke man afklarer forventningerne til familieprojektet. Det er urealistisk at tro, at nu er ”vi én stor familie”, fordi vi bor sammen. Det tager tid at finde sammen som familie, men det handler om at have tålmodighed og accepterer, at der er forskellige måder at opdrage på, og at én metode ikke nødvendigvis er bedre end en anden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *